Център за Вашето Дистанционно Професионално Обучение
Център за Професионално Обучение и курсове
real estate company logo
Начало Обучения за Учители Статии и полезна информация Приобщаване на деца със СОП в училище
Печат Е-поща


Как да приобщим децата в училищеКак да приобщим децата/учениците със специални образователни потребности (СОП) и да спомогнем за преодоляване на предразсъдъците към тях от страна на останалите ученици?

Полезна информация и съвети

В статията ще намерите информация и препоръки, насочени към Вас - учителите, педагогическите специалисти, директори на детски образователни институции, възпитателите, логопедите, и всички, които работите ежедневно с нашите деца.

В англоезичната педагогическа литература се използва термина chidren with special educational needs. По този начин се избягва акцентът от медицинския аспект, и се набляга на педагогическия аспект на въздействието. На български това превеждаме като „Дете със специални образователни потребности", съкратено – дете със СОП. Тези термини се  използват се във всички международни документи, издадени от ЮНЕСКО, които се отнасят за децата с увреждания.

Вие вече знаете, че всяко дете със специални образователни потребности има нужда от допълнителна подкрепа и подходящи методи на преподаване. Политиката в образованието на деца със специални образователни потребно
сти променя позициите и нагласите на преподаване на учителите. Трябва да има равноположено образование за всички деца, като това не означава еднаква грижа, а да се акцентрира върху техните потребности.
За деца, които нямат равен старт, част от които са децата със специални образователни потребности, е необходимо да се полагат специални грижи с оглед тяхното пълноценно участие в образователния процес.
Останалите деца имат, и изявяват готовност да приемат и да общуват с деца със СОП. В по - голямата част те имат личен опит от общуване с такива деца. Децата със специални образователни потребности пък от своя страна се стремят да общуват с деца, но пък нямат особено желание да учат в такива училища. Те по скоро общуват по - лесно извън учебната дейност.
Ние, като педагогически специалисти и учители в училища, детски градини или детски учебни заведения, трябва да гледаме отговорно на задачата си. За да успяваме да приобщим деца със СОП, е необходимо непрекъснато да надграждаме уменията и знанията им, с цел по-голямо развитие на техния потенциал. Важно е ние, със своето участие в образованието на дете със специални образователни потребности, да направим така, че да му помогнем да развие в максимална степен своя потенциал. Трябва да се постараем да създадем добра реализация, както професионална, така и социална.
През последните години в училищата се наблюдава  масовото обучение на деца със СОП, както и на деца с хиперактивност, езиково говорни нарушения  и интелектуална недостатъчност.  Това води до промяна на позициите и нагласите на преподавателите да се развиват и да работят в едни нови и предизвикателни условия.
На всеки учител, приел такова дете в класа си, му предстои отговорно начинание. Той/Тя трябва да приобщи и да обучава дете, различно по своите възможности от връстниците си,  и  то да направи така, че и двете групи да се чувстват равнопоставени и еднакво значими, да бъдат обградени с внимание и съчувствие, да бъдат стимулирани да покажат най-доброто от себе си.
За да бъдат приети такива деца с разбиране, без останалите деца да им се подиграват или присмиват, се, трябва да има съпричастност, приятелство, уважение към другите, независимо от техните различия. Това е и задачата на Учителя. Когато всичко това е изпълнено, за децата със СОП е много по - лесно да се приобщят към колектива. Това помага и тяхното развитие като личности.Ако и вие искате да се научите как лесно да приобщите деца със СОП, като помогнете за  преодоляването на предразсъдъците към тях от страна на останалите, тогава курсът за учители съгласно наредба 15/22.07.2019г.: Как да приобщим децата/учениците със специални образователни потребности (СОП) и да спомогнем за преодоляване на предразсъдъците към тях от страна на останалите ученици? е едно добро начало.
Курсът е част от предложените от нас теми за обучения за педагогически кадри, като част от тяхната подготовка за повишаване на педагогическата им квалификация.
При успешно приключване на обучението, Вие ще получите Сертификат, и 1 /една/ кредит-точка.  В курса бихте могли да се включите и ако темата Ви е интересна. За допълнителна информация за възможностите за онлайн, и за присъствено обучение, разгледайте страницата на курса:


Таксите за участие започват от 75 лв/човек. Ако сте участник в по-голяма група, можем да Ви предложим отстъпка.
Нашата образователна институция е сертифицирана по ISO, а обученията ни са одобрени със заповед на МОН.
ОЧАКВАМЕ ВИ!

( 4 Votes )

С Уважение,
екипът на Център за Професионално Обучение към "Матев-строй" ЕООД
0897 948 215
02/ 437 38 85
Вижте още:
 

Уважаеми УЧИТЕЛИ,

Предлагаме Ви 42 обучения с  1,2 или 3 Кредита, съгл. Наредба 15/22.07.2019, в присъствена,  или неприсъствена форма на обучение. За връзка с нас: тел.0897 948 215 - г-жа Светла Матева.

Безплатно включване по проект КПРПС

 


Предстоящи обучения

ПРОФЕСИОНАЛНИ ОБУЧЕНИЯ

1. Курс Оперативно счетоводство - 15.01.2020;

Присъствен: гр.София, Онлайн: в цялата страна

2. Курс ТРЗ и Личен Състав -15.01.2020г.

3. Курс Помощник-възпитател в отглеждането на деца: по всяко време

 

ОБУЧЕНИЯ ЗА УЧИТЕЛИ С КРЕДИТИ

Кликнете тук: дати и групи  по заявка

Програмиране за ДЕЦА

Регистрирайте се за БЕЗПЛАТНИЯ курс за деца на www.Programiram.com.

Курсове по програмиране за деца и юноши

Програмиране за деца: Допълнителна информация

Курсове за Учители
Joomla!. XHTML and CSS.